Van idee tot project: innovatielab welzijn en zorg
Een goed innovatief idee komt in een flits. Het realiseren is andere koek. Om innovatie in zorg en welzijn te stimuleren hebben we samen met de hogeschool Thomas More en de provincie Antwerpen een Innovatielab opgestart.
Samen met procesbegeleider Gie Van den Eeckhaut vertrokken de deelnemers van een pril idee en gebruikten de groep om telkens een stap verder te zetten. Door elkaar te bevragen en te inspireren. Kritisch en tegelijk ondersteunend. Vier keer kwamen ze samen. In de tussentijd bleef iedereen op zijn manier bezig met zijn idee. Door er met anderen over te praten. Door het verder te laten sudderen. Door kleine experimenten of enkele opdrachten. Om uiteindelijk te komen tot een uitvoerbaar, verdedigbaar projectplan.
Een deelnemer getuigt:
In het begin vond ik die vier werkdagen wel echt veel. Misschien wel té veel. Ik heb het zo druk en dan zijn vier dagen met een nieuw idee bezig zijn echt wel een extra belasting. Maar ik heb gemerkt dat die vier dagen eigenlijk geweldig gerendeerd hebben. Om te beginnen word je op deze manier eindelijk eens min of meer verplicht om ruimte te maken om aan zo’n idee verder te werken. Je maakt je hoofd leeg van de dagelijkse beslommeringen en je gooit je er echt in. En op het einde moet ik vaststellen dat er gewoon ook echt een goed plan ligt. Eerlijk gezegd zou me dat op mijn eentje waarschijnlijk veel meer tijd gekost hebben én het zou minder goed geweest zijn.”
Zelf een innovatielab opstarten? Of inspiratie nodig over hoe je zelf stappen vooruit kan zetten met je idee? Bekijk dan zeker de praktische handleiding bij de werking van een innovatielab, een methodiek die je in vier concrete stappen leert om een goed idee uit te werken tot een realiseerbaar project.
Meer info? Contacteer Severine Appelmans