201802.28

Design 4 Social Economy: cocreatietrajecten leiden tot nieuwe businessmodellen

Ruim een jaar loopt in onze regio het project Design 4 Social Economy. Dit SPK-project heeft als doelstelling om in vijf steden en gemeenten een antwoord te formuleren op lokale maatschappelijke uitdagingen waarbij de sociale economie telkens een cruciale rol speelt. De resultaten van deze cocreatietrajecten worden tijdens een slotevent op 27 maart bij Priorij Corsendonk toegelicht.

Een lokale werkgroep van mensen uit het beleid en de sociale economie selecteerde telkens een lokale maatschappelijke uitdaging waarmee vervolgens aan de slag gegaan werd.

  • Hoogstraten opteerde voor een innovatieve oplossing om te verhelpen aan de wachtlijsten in de kinderopvang.
  • Mol (+ Balen, Retie, Dessel) koos ervoor om in te zetten op concrete samenwerking tussen de sociale economie en de zorgsector.
  • Geel wil de leegstand in het winkelcentrum wegwerken via pop-ups waarbij jongeren hun ondernemerstalenten kunnen ontdekken.
  • Herentals onderzocht de haalbaarheid van een nieuw bedrijf waar een authentiek (s)maakproduct ontwikkeld zou worden.
  • Turnhout legt de focus op de lokale voedselstrategie: ontwikkeling van een model van een sociale marktplaats/sociaal restaurant.

Hierbij speelt de sociale economie telkens een onmiskenbare actieve rol.

Vijf lokaal samengestelde groepjes van een tien- tot  vijftiental stakeholders uit de sociale economie, de reguliere sector, creatievelingen, middenveld, beleid …  dachten tijdens drie intensieve workshops samen na over innovatieve businessmodellen. Deze trajecten werden begeleid door twee experten van de Antwerp Management School – Business Design & Innovation. Door middel van de beproefde methodiek van Service Design Thinking werden de groepen stap voor stap begeleid naar een businessmodel Canvas. Hierbij werd uitvoerig gebruik gemaakt van methodieken van Service Design Thinking zoals customer journey, werken met persona’s, prototyping, lean canvas, service blueprints …

De resultaten van deze trajecten worden voorgesteld op dinsdag 27 maart vanaf 14u00.

Voor her programma en de inschrijvingsmodule klik hier.

Meer info: stefan.helsen@spk.be

Design4SE wordt mede gefinancierd door de Provincie Antwerpen