201803.01

FABLAB Geel opent de deuren

In de gebouwen van Sint Jozef Geel werd in januari 2018 het Fablab Geel geopend. Een FABLAB  is een werkplaats voor alle creatievelingen, scholieren en studenten die graag met kunststoffen, hout en andere materialen nieuwe ontwerpen of realisaties willen maken. Het FABLAB Geel kwam tot stand door de goede samenwerking tussen het bedrijf Roland DG, de scholengemeenschap KOGEKA en avondschool CVO HIK.

Geel is inderdaad een FABLAB rijker en dat is een werkplaats die heel wat mogelijkheden biedt. Het bekende Japanse bedrijf Roland  DG (met vestiging in Oevel) heeft een aantal van haar plotters, snijmachines, 3D-printers en  allerlei ander materiaal ter beschikking gesteld van het laboratorium en daar kunnen creatievelingen mee aan de slag. In een FABLAB kan je allerlei zaken maken. Er werden de voorbije weken in de aanloop naar de opening al een aantal concepten uitgewerkt onder meer in kunststof en andere materialen.  Het is de bedoeling om  jongeren uit het secundair onderwijs en studenten uit het avondonderwijs vertrouwd te maken met een aantal machines, maar ook anderen  kunnen er zeker toestellen vinden die de moeite waard zijn. In een FABLAB kan je immers met een pak materialen aan de slag. De avondschool, CVO-HIK, zal haar cursussen aanpassen aan toepassingen die in het FABLAB kunnen gebeuren en uiteraard zullen ook jongeren van het secundair onderwijs van KOGEKA en andere scholen gebruik kunnen maken van de diensten van dit nieuwe labo. Individuele enthousiastelingen, beginnende ondernemers en verenigingen zijn uiteraard ook welkom.  Coördinator Bram Vleugels is zelfs in de toekomst van plan om vakantiekampen in te richten voor jongeren om hen zo ook meer vertrouwd te maken met de wereld van wetenschap en techniek. Iedereen is alvast welkom om eens te komen kijken.  De ingang van het Fablab is te vinden aan de Azaleastraat (Poort 4).  Meer informatie kan u vinden op de website www.fablabgeel.be