201806.27

Geslaagde inspirerende Kempendag smaakt naar meer

Witte helmen die klaar liggen op de tafel. Dat is het eerste beeld dat de stakeholders van het Streekplatform Kempen te zien krijgen op hun Kempendag. Pas daarna komt de geur van welkomstkoffie tegemoet. De zon schijnt, de deelnemers komen vanuit diverse organisaties en het programma is al even gevarieerd. Met de Kempendag wil het Streekplatform toonaangevende projecten, bedrijven, organisaties beter leren kennen en vooral ook luisteren naar hun uitdagingen.

Energieconversiepark en diepe geothermie

We starten de Kempendag met een bezoek aan het energieconversiepark (ECP) in opbouw en met een toelichting over de diepe geothermie in de regio. We leren dat ons gft en groenafval tot het mooie product compost wordt verwerkt, maar dat het binnenkort ook zal zorgen voor de verwarming van de kolonie-site in Merksplas. Een unicum in Vlaanderen waarbij biomethaan ook effectief het aardgasnet opgaat.

Innovatieve en duurzame maakindustrie met werkplekleren

Onze tweede stop is het metaalbedrijf Stubbe Metaalconstructies in Beerse. De ca. twintig werknemers produceren gespecialiseerd draai- en freeswerk en werken in een gloednieuwe bedrijfshal met zeer innovatief machinepark en co-robots. Een knap staaltje van cross-sectorale samenwerking tussen Kempense ondernemers. Bovendien wordt binnen het bedrijf ruimte gemaakt voor werkplekleren in diverse vormen, zoals deeltijds leren en werken. Ook scholen zijn er zeer welkom voor een bezoek.

Lekker lunch in een inclusieve setting

Web Eethuis in Turnhout is de volgende halte op onze Kempenronde. We genieten er van een lunch uit het eethuis en bezoeken de ateliers. Web zet zich via diverse methodieken en activiteiten in voor een inclusieve economie waarbij kwetsbare werkkrachten versterkt worden om opnieuw aan de slag te gaan bij andere bedrijven of bij Web zelf een werkplek vinden die beantwoord aan hun noden.  Ook bedrijven worden door Web ondersteund bij hun inclusief personeelsbeleid.

Het dak van Turnhout

Onze laatste stop van de dag is de Turnova site in het centrum van Turnhout. Burgemeester Eric Vos neemt ons mee naar het terras voor een adembenemend zicht op de stad. In de kunstenacademie worden we niet alleen geprikkeld door de vele creatievelingen die we tegen het lijf lopen. We worden door Stadsregio Turnhout ook meegenomen door hun werking en specifiek de mobiliteitsdossiers die op de agenda staan en die voor de ruime Kempen van belang zijn.

Ook Els Dhondt van Route 11 brengt in de Turnova academie inzicht in het maatschappelijk herstel van mensen die revalideren van psychosociale kwetsuren. Ze legt vol passie uit hoe het team deze mensen versterkt zodat ze opnieuw op eigen kracht kunnen wonen, werken, vrije tijd beleven en hun sociaal netwerk  opbouwen.

De surprise is een dame met pit

Het programma werd afgesloten met een mysterieuze uitsmijter. De deelnemers aan de Kempendag hadden het genoegen om het sluitwoord te geven aan Inge Bruynooghe, bestuurder bij de Open Manufacturing Campus in Turnhout en kersvers co-voorzitter van KIX-Bridge de Kempense innovatie- en accelaratieorganisatie in opbouw. Als West-Vlaamse voelt ze zich helemaal thuis bij de hardwerkende Kempenaren met ondernemerszin. Beter nog, de Kempen bevalt haar beter dan haar heimat omwille van het schone weer.

De Kempendag  werd in de mooie avondzon afgesloten met lekkere, fruitige glaasjes van de Vloeibar.

Het programma, de presentaties en een foto-impressie vindt u hier.