202010.05

Maakindustrie 4.0, een troef in de Kempen

Maakindustrie 4.0, wat is dat eigenlijk?

De term industrie 4.0 slaat op een nieuwe fase in industriële ontwikkeling, waarbij de integratie van digitale technieken onze fabrieken intelligenter maakt. Door hierop in te zetten wil men de maakindustrie kansen blijven geven.

Industrie 4.0 werkt met slimme productietechnieken, datagedreven systemen, cobots, etc. Deze revolutie komt in het rijtje van:
– de eerste industriële ontwikkeling dankzij de stoommachine eind 2018,
– de tweede revolutie, een eeuw later, wanneer elektriciteit, olie en telegrafie hun intrede deden en
– de derde industriële revolutie met de opkomst van de computers in de 70’s.

De maakindustrie 4.0 is één van de speerpuntsectoren van de Kempen. Dit door de aanwezigheid van toonaangevende productiebedrijven, maar ook dankzij Kempens onderzoek en onderwijs dat zich toelegt op innovatieve productietechnieken.

Tip: Scouting Industrie 4.0

Met het initiatief Scouting Industrie 4.0 slaan Voka Mechelen-Kempen en Flanders Make de handen in elkaar om een netwerk van gelijkgestemden te inspireren met verschillende concrete innovatiecases. Enkele productiebedrijven die uitblinkers zijn op vlak van innovatie en die de toepassingen van industrie 4.0 succesvol weten te integreren in hun organisatie komen aan het woord. Ook Kempense bedrijven zijn op de afspraak. Lees hier meer.